Workshop Polyester Reparatie - Polyclassics

Wat een heerlijke dag was het! De “Belangenbehartiging van klassieke polyester kajuitzeiljachten en hun organisaties”, kortweg Polyclassics, had een dag vermaak georganiseerd genaamd “workshop Polyester reparatie”. Aangezien ik van plan ben een hoop gaten te dichten op mijn boot (nadat ik het oude beslag heb weggehaald), stond ik als eerste ingeschreven.

We waren te gast bij Watersportcentrum Arnhem. Het programma bestond uit een gedeelte theorie, een workshop en een rondleiding op de werf.

Frank Rademaker is de man die alles over epoxy weet. Zijn bedrijf “MR. BOAT” levert alle noodzakelijke materialen en advies om een polyester klus te klaren. Binnen een uur Heeft Frank ons de basis uitgelegd over hoe je zowel kunt lijmen, verven als hele sterke constructies kan bouwen met epoxy. Ook had hij een aantal erg praktische tips voor ons zoals: epoxy plakt niet aan een vuilniszak….. en als je klaar bent met je roller, maar je moet de volgende dag nog een stukje doen, dan leg je je roller in de vriezer J. Het was een zeer interactieve sessie waarbij iedereen zijn eigen praktische problemen kon voorleggen. Daarna was het tijd om het geleerde in de praktijk te brengen.

 

  • Picture 1Picture 1
  • Picture 2Picture 2
  • Picture 3Picture 3
  • Picture 4Picture 4

Simple Image Gallery Extended

Het aanmaken van epoxy is het in de juiste verhouding toevoegen van een harder aan een hars. Door goed te mengen komt er een reactie op gang waardoor het mengsel gaat uitharden. Hierbij komt warmte vrij. Het is belangrijk goed te mengen, Daarna kun je ermee verven, lamineren, plamuren en plakken. Bij warm weer heb je misschien een uurtje voordat het de epoxy hard wordt, maar bij lagere temperaturen kan je er wel een paar uurtjes mee ‘spelen’. Tijdens de praktijk kon iedereen naar hartenlust oefenen, en waar nodig zijn vragen kwijt aan Frank. Ik denk dat we hierna allemaal voldoende voorbereid zijn om epoxy te kunnen gebruiken op onze boten.

Onze workshop werd gehouden in de loods van de werf. Om ons heen zagen we allemaal “spannende” klussen, variërend van een hot-vac osmose behandeling tot en met de bouw van een compleet nieuw jacht. Een rondleiding met tekst en uitleg door de eigenaar sloot de middag af, waarbij onder andere uitleg werd gegeven over hoe je een complete boot kan maken met epoxy en PU schuim! Die uitleg relativeerde onze eigen knutselwerkjes enigszins. Ik zal ook voorzichtig beginnen met mijn eigen epoxy-klusjes. Ik ben erg blij dat mijn boot al is gebouwd en dat ik me kan beperken tot het dichtsmeren van een paar gaatjes…. met epoxy.

 

 Polyclassics-logo

Dank aan de polyclassics voor hun organisatie!

Raoul Godthelp - PION