Pion Klasse-organisatie

 

De Pion is het Nationale Eenheidsklasse Zeegaand Kajuitzeiljacht.


De Pion werd meer dan 39 jaar geleden getekend voor een ontwerpwedstrijd van het Watersport Verbond. Men was op zoek naar een zeegaand wedstrijdjacht dat langer meeging dan de toen gangbare jachten. PION-icon-kleinOntwerpbureau Van de Stadt won de ontwerpwedstrijd met de Pion. Sindsdien zijn er een paar honderd gebouwd. Na een tijdje wat in de vergetelheid geraakt, is de Pion sinds een aantal jaar weer helemaal terug.
De kern van het succes van de Pion ligt in het feit dat het een bijzonder goed zeilend jacht is (met dank aan Ricus van de Stadt) en dat het een nationale eenheidsklasse is. Eenheidsklasse is het toverwoord voor wedstrijdzeilers die meteen willen zien wie er gewonnen heeft, zonder ingewikkelde, ondoorzichtige en dure handicapsystemen.
En het is heerlijk om met de Pion te toeren. Of het nu met het gezin is, met z'n tweeën of alleen. Bovendien is de Pion een meer dan bewezen zeewaardig jacht. Ook in zware zeegang gedraagt de Pion zich soepel en zeer betrouwbaar.

Maar misschien een nog belangrijkere factor is de saamhorigheid, de vriendschappen en het plezier dat men onderling beleeft aan het zeilen in de Pion, geïnitieerd door het bestuur en gedragen door de leden.

De Pion wordt al een tijd niet meer nieuw gebouwd. Binnen de vereniging is gelukkig veel know how en ervaring met het onderhoud aanwezig. Daarbij is het vanzelfsprekend dat deze kennis met elkaar wordt gedeeld.
De Pion Klasse-organisatie is opgericht in 1973 en heeft als doel het stimuleren van het toer- en wedstrijdzeilen in de Pion, het in stand houden van de klasse en het behartigen van de belangen van de Pionzeilers.

pionklasse